22 maart 2021 - Huldebetuiging aan de slachtoffers van terreurdaden

Omwille van de huidige gezondheidstoestand, zal de herdenkingsplechtigheid dit jaar jammer genoeg niet volgens het gebruikelijke formaat verlopen. Enkel zo kunnen we ieders veiligheid en gezondheid garanderen.

In de voormiddag zullen alle slachtoffers die zich ingeschreven hebben kunnen deelnemen aan een bezinningsmoment op de locatie van de aanslagen. Vervolgens zal een warme en sobere plechtigheid ter herdenking van de slachtoffers van terreurdaden plaatsvinden.

De inschrijvingen zijn ondertussen afgesloten. De personen die zich hebben ingeschreven, ontvangen ongeveer een week voor de plechtigheid een uitnodiging via e-mail met de nodige praktische informatie.

In samenwerking met de slachtofferverenigingen werd een beperkte – maar toch zo uitgebreid mogelijke, rekening houdend met de gezondheidssituatie – delegatie samengesteld van slachtoffers die aanwezig kunnen zijn tijdens de ceremonie. Alle andere slachtoffers kunnen de plechtigheid live volgen op deze website of op de tv-zenders één, VTM, VIER, RTL, RTBF en LN24.

 

Ter herinnering: op maandagavond 22 maart van 17u tot 19u30 kunnen jullie deelnemen aan een online bezinningsmoment georganiseerd door de vzw ‘Circles - We have the choice’.

We zijn veel meer met elkaar verbonden dan we dachten. Dat ontdekken we vandaag in de huidige pandemie, net zoals we dat vijf jaar geleden deden bij de aanslagen in Brussel. We leven toen, net als nu, in een kwetsbare periode. We riskeren zaken die ons dierbaar zijn te verliezen. Onze geliefden en vrienden, onze idealen van een stabiele toekomst voor onszelf en onze kinderen, ons vertrouwen in een veilige en zekere planeet.

Wie en wat hebben we verloren of dienen we los te laten? We staan stil bij wat nog onuitgesproken en onverwerkt is. Hoe is het om geliefden plots of op afstand te verliezen? Hoe kunnen we al dan niet rouwen? Hoe blijven we staande als het leven zijn rauwe kant toont? Wat kan ons nog zin geven… en waarvoor kiezen we?

De Cirkels zijn een eigentijdse, creatieve vorm van een oud ritueel om te vieren, eren, herdenken, rouwen, verdiepen, ontmoeten op een dieper niveau. De Cirkel is geen discussie. Er wordt van hart tot hart gedeeld over wat ons wezenlijk raakt als mens. Gewoon aanwezig zijn en luisteren is ook prima.

We have the Choice is ontstaan uit een burgerinitiatief van Kristin Verellen – die haar levenspartner Johan Van Steen verloor in de aanslagen van Maalbeek op 22 maart 2016 – en een kring van vrienden. We have the choice is uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 50 vrijwillige cirkelbegeleiders. Sinds de terreurdaden begeleidt We have the choice Cirkels, zowel op locatie als online, in verschillende contexten op belangrijke momenten, in samenwerking met partnerorganisaties.

Deelname is gratis, maar je dient je wel vooraf in te schrijven via Eventbrite.

Meer informatie: